Eczeem

Eczeem is een veel voorkomende huidziekte welke vele soorten kent. In het geval van matige eczeem is een enkele plaats van de huid aangedaan, zoals de hand of het gezicht. In de ernstige gevallen toont eczeem zich over de hele huid.

Hoe ontstaat eczeem?

De oorzaken van eczeem zijn verschillend. Zo kunnen producten waarmee je in contact komt eczeem veroorzaken, maar ook erfelijkheid kan een rol spelen.

Bij eczeem is er sprake van een ontsteking van de huid. De verschijnselen zijn roodheid, zwelling en het warm aanvoelen van de huid. Deze gaan veelal samen met de eveneens typische kenmerken, waaronder vochtblaasjes, een vochtig huidoppervlak, schilfers, kloofjes en een dwangmatige aandrang om te krabben.

​Acute en chronische eczeem

​Eczeem kan uiten in twee fasen – acuut en chronisch: Acute eczeem kenmerkt zich door roodheid, zwelling, vochtblaasjes, een vochtig huidoppervlak en krabdwang.
Hierna drogen de blaasjes in, gaat de huid schilferen en vormen zich korsten.

Chronisch eczeem kenmerkt zich door schilfering, korstvorming en een huid die dikker wordt. De huidlijnen worden grover en in de huid kunnen kloven ontstaan.

Eczeem brengt niet alleen lichamelijk ongemak met zich mee, maar heeft veelal ook psychosociale gevolgen. De heftige jeuk die er vaak toe leidt dat de huid kapot wordt gekrabd, speelt hierin een belangrijke rol. Wanneer sprake is van eczeem in het gelaat, brengt dit vaak gevoelens van schaamte met zich mee.

Behandeling van eczeem

Normaal gesproken beschermt de huid barrière de huid tegen ongewenste invloeden van buitenaf. Ook zorgt deze barrière dat het lichaam geen vocht verliest. Maar bij eczeem is de huid barrière defect. Hierdoor laat deze barrière allerlei stoffen door, waar de huid vervolgens op reageert. Er treedt vochtverlies op en de huid wordt te droog waardoor het gaat irriteren en jeuken.

​De behandeling is erop gericht om het eczeem te onderdrukken. Dit door de huid meer in balans en soepeler te maken, waardoor deze er elke dag rustiger gaat uitzien en de barrière versterkt.

​Tips wanneer je last hebt van eczeem

  • gebruik lauw water bij het baden
  • niet te lang baden
  • draag katoenen kleding
  • drink veel water
  • vermijd stresspieken: deze zorgen voor ontstekingsreacties

Behandelingen voor Eczeem

Behandeling op maat
60 min,
85,00
Eczeem/extreem droge huid
30 min.
37,50

Resultaat van een Eczeem behandeling.

Maak afspraak